Piskesmæld og hovedpine

En ”whiplash-skade” (også kaldet piskesmæld) opstår, hvis nakken udsættes for pludselig acceleration. Herunder kan der ske en kraftig bagoverbøjning og efterfølgende foroverbøjning af nakken. Hvis påvirkningen sker fra den ene side, kan der forekomme kraftige rotationsbevægelser i nakkehvirvlerne, typisk ved påkørsel bagfra i bil. Også andre typer af uheld kan dog medføre en whiplash-skade. Der er stor variation imellem ellers sammenlignelige lande i hyppigheden af whiplash-skader og i opgørelsen af personer, som lever med langvarige følger.

De hyppigste klager efter whiplash er smerter i nakken, hovedpine og stivhed i nakkemuskulaturen, diffus hovedpine eller nakkehovedpine inden for de første par døgn efter uheldet (man godtager dog akut hovedpine forårsaget af whiplash-skade, som er opstået inden for 7 dage). Typisk vil smerterne og stivheden i nakken aftage i løbet af få dage til få uger. Har man i forbindelse med påkørslen været kortvarigt bevidstløs eller måske ikke været i stand til at erindre dele af hændelsesforløbet, bør man søge læge inden for det første døgn. Dette gælder også, hvis man får kvalme eller kaster op.

Har man stærke smerter i hoved eller nakke eller måske sovende/stikkende fornemmelser eller smerter ud i skulderen eller armen (eller armen føles tung), bør man også hurtigt søge læge. Under alle omstændigheder skal man kontakte sin egen læge i løbet af den første uge for at aftale nærmere om videre undersøgelse og behandling. Der kan evt. være behov for MR- eller CT-scanning af nakken. Akut behandling består typisk af forbigående paracetamol- eller ibumetin-medicinering samt aktive øvelser. Sjældent findes mere specifik skadesårsag i nakken (typisk i bueleddene), hvor der er tale om en cervikogen hovedpine efter whiplash.  

Ved en hovedpinevarighed over 3 måneder anføres diagnosen kronisk hovedpine efter whiplash-skade (medicinoverforbrugs hovedpine skal dog udelukkes som årsag)

 

Hvilken type hovedpine har jeg?
Få alle fordelene som medlem
Er du pårørende?
Download et hovedpineskema

Er du pårørende til en hovedpineramt?

Så er Danmarks Patientforening for Hovedpineramte også til for dig. Vi støtter ikke kun patienterne, men også de nærmeste – bl.a. gennem rådgivning af de enkelte familier. Hvis vi fortsat skal kunne udvikle nye tilbud, er det vigtigt, at du som pårørende melder dig ind i foreningen. Dermed er du faktisk med til at hjælpe en, du holder af. Derfor kan du blive medlem som hovedpineven.

Følg os på Facebook og Instagram

Bliv medlem og få alle fordelene

  • Gratis patientrådgivning
  • Gratis Horton-maske
  • Gratis Hovedpinepas
  • Mulighed for psykologhjælp
  • Mulighed for en bisidderordning
  • Mulighed for rådgivning på din arbejdsplads eller dit uddannelsessted
  • Støt forskningen i hovedpinesygdomme
  • Modtag medlemsbladet Hovedsmerten to til tre gange årligt
  • Modtag gratis foldere
  • Kom til medlemsmøder og deltag i foreningens mange andre aktiviteter
Danmarks Patientforening for Hovedpineramte
Sdr. Stationsvej 28A th
4200 Slagelse
Tlf. 23 24 26 43
Mail:
Telefontid:
Tirsdag kl. 09-13
Onsdag kl. 10-14
Fredag  kl. 09-11
Christian Hansen, SekretariatslederChristian Hansen
Sekretariatsleder

Malina Pjettursson, SekretariatsmedarbejderMalina Pjettursson
Sekretariatsmedarbejder