Hormoner og hovedpine

Kønshormoner har indflydelse på smertereceptorers følsomhed i muskelvæv (f.eks. nakkemuskler og kæbe/tyggemuskler) og også på, hvilke signalstoffer (bl.a. serotonin) der produceres i hjernen. Hormonerne har tillige betydning for hjernehindernes smertefølsomhed og vandindholdet i hjernen/kroppen og dermed på smertebearbejdning i hele nervesystemet. Smertetærsklen stiger, når mængden af det kvindelige kønshormon østrogen øges, mens den tilsvarende falder, når mængden af østrogen mindskes. Indtil puberteten er der således ikke forskel på hovedpinehyppigheden hos drenge og piger, men flere voksne kvinder end mænd har migræne, kronisk spændingshovedpine og en lang række hovedpiner forårsaget af andre tilstande. Hortons Hovedpine (og varianter heraf) er en undtagelse, som ses ca. dobbelt så hyppigt hos mænd.

Kvinders hormonniveau ændrer sig ved ægløsning, menstruation, graviditet og i overgangsalderen. Man ved mest om sammenhængen mellem hormoner og migræne, men mange andre hovedpinetyper vil også kunne være påvirket. 60 % af alle kvindelige migrænikere mener, at deres migræne har en sammenhæng med menstruation/ægløsning, mens 10-15 % udelukkende rammes af migræne i disse perioder. Det såkaldte præmenstruelle syndrom med muskelømhed, irritabilitet og generel utilpashed udløser ofte hovedpine op til menstruationen, men forsvinder igen, når denne er i gang. 25 procent af de adspurgte kvinder, som blev behandlet for problemer i overgangsalderen, angav, at de havde hyppige migræner.

Den eneste fordel ved menstruationsmigrænen er, at den er relativt forudsigelig. Derudover er den lige så ubehagelig som enhver anden migræne og kan ikke afvises som "kvindepjat".

Det er derfor urimeligt, at kvinder med menstruationsmigræne bare skal affinde sig med smerterne, hvis der kan findes en præventiv behandling. Det er ligeledes urimeligt, at man skal acceptere migræne som en bivirkning, hvis man ikke ønsker at få børn eller at afkalke i alderdommen. 

Sammen kan I gennemgå din medicin og beslutte eventuelle ændringer af din hormonbehandling. P-piller er uhensigtsmæssige, hvis man er ryger, har migræne med aura, eller hvis der i familien er en øget tendens til blodpropper. Hvis du er i hormonbehandling for ønsket graviditet, kan det i en periode forværre hovedpinen. Forud for lægebesøget er det en god idé at udfylde et par hovedpineskemaer, så lægen har noget konkret at forholde sig til.

Du kan finde hovedpineskemaet herunder.

Hvilken type hovedpine har jeg?
Få alle fordelene som medlem
Er du pårørende?
Download et hovedpineskema

Er du pårørende til en hovedpineramt?

Så er Danmarks Patientforening for Hovedpineramte også til for dig. Vi støtter ikke kun patienterne, men også de nærmeste – bl.a. gennem rådgivning af de enkelte familier. Hvis vi fortsat skal kunne udvikle nye tilbud, er det vigtigt, at du som pårørende melder dig ind i foreningen. Dermed er du faktisk med til at hjælpe en, du holder af. Derfor kan du blive medlem som hovedpineven.

Følg os på Facebook og Instagram

Bliv medlem og få alle fordelene

  • Gratis patientrådgivning
  • Gratis Horton-maske
  • Gratis Hovedpinepas
  • Mulighed for psykoterapeut samtaler
  • Mulighed for en bisidderordning
  • Mulighed for rådgivning på din arbejdsplads eller dit uddannelsessted
  • Støt forskningen i hovedpinesygdomme
  • Modtag medlemsbladet Hovedsmerten to til tre gange årligt
  • Modtag gratis foldere
  • Kom til medlemsmøder og deltag i foreningens mange andre aktiviteter
Danmarks Patientforening for Hovedpineramte
Sdr. Stationsvej 28A th
4200 Slagelse
Tlf. 23 24 26 43
Mail:
Telefontid:
Tirsdag kl. 09-13
Onsdag kl. 10-14
Fredag  kl. 09-11
Christian Hansen, SekretariatslederChristian Hansen
Sekretariatsleder

Malina Pjettursson, SekretariatsmedarbejderMalina Pjettursson
Sekretariatsmedarbejder