Få alle fordelene!
Som medlem af Danmarks Patientforening for Hovedpineramte
får du adgang til gratis patientrådgivning, bisidderordning,
mulighed for psykologhjælp og meget mere.

Hormoner og hovedpine

Kønshormoner har indflydelse på smertereceptorers følsomhed i muskelvæv (f.eks. nakkemuskler og kæbe/tyggemuskler) og også på, hvilke signalstoffer (bl.a. serotonin) der produceres i hjernen. Hormonerne har tillige betydning for hjernehindernes smertefølsomhed og vandindholdet i hjernen/kroppen og dermed på smertebearbejdning i hele nervesystemet. Smertetærsklen stiger, når mængden af det kvindelige kønshormon østrogen øges, mens den tilsvarende falder, når mængden af østrogen mindskes. Indtil puberteten er der således ikke forskel på hovedpinehyppigheden hos drenge og piger, men flere voksne kvinder end mænd har migræne, kronisk spændingshovedpine og en lang række hovedpiner forårsaget af andre tilstande. Horton Hovedpine (og varianter heraf) er en undtagelse, som ses ca. dobbelt så hyppigt hos mænd. 

Hos kvinder optræder ændringerne i hormonniveau ved ægløsning, menstruation, graviditet og i overgangsalderen. Man ved mest om migræne og hormoner, men mange andre hovedpinetyper vil også kunne være påvirket. 60 % af alle kvindelige migrænikere mener, at deres migræne har en sammenhæng med menstruation/ægløsning, og 10-15 % har udelukkende migræne i forbindelse hermed. Det såkaldte præmenstruelle syndrom med muskelømhed, irritabilitet og generel utilpashed giver ofte hovedpine op til menstruationen, men den forsvinder, når menstruationen går i gang. 25 procent af de adspurgte kvinder, der blev behandlet for problemer i overgangsalderen, angav, at de havde hyppige migræner.

Den eneste fordel ved menstruationsmigrænen er, at den er relativt forudsigelig. Derudover er den lige så ubehagelig som enhver anden migræne og kan ikke afvises som "kvindepjat". Det er derfor urimeligt, at kvinder med menstruationsmigræne bare skal affinde sig med smerterne, hvis der kan findes en præventiv behandling. Det er ligeledes urimeligt, at man skal acceptere migræne som en bivirkning, hvis man ikke ønsker at få børn eller at afkalke i alderdommen.

Hvis du har den mindste mistanke om, at migrænen er taget til, efter at du er begyndt at tage et hormonpræparat, er det fornuftigt at få en grundig snak med din læge. Hovedpinedagbøger og gennemgang af medicin samt evt. ændringer af hormonbehandling bør således foretages i samråd med lægen. P-piller er uhensigtsmæssige, hvis man ryger, har migræne med aura, og hvis der i familien er en øget tendens til blodpropper. Hvis man gennemgår hormonbehandling for ønsket graviditet, kan det i en periode forværre hovedpinen/migrænen. Forinden lægebesøget er det en god idé at udfylde et par hovedpineskemaer, så lægen har noget konkret at forholde sig til. Du kan finde hovedpineskemaet her: link

Hvilken type hovedpine har jeg?
Få alle fordelene som medlem
Er du pårørende?
Download et hovedpineskema

Er du pårørende til en hovedpineramt?

Så er Danmarks Patientforening for Hovedpineramte også til for dig. Vi støtter ikke kun patienterne, men også de nærmeste – bl.a. gennem rådgivning af de enkelte familier. Hvis vi fortsat skal kunne udvikle nye tilbud, er det vigtigt, at du som pårørende melder dig ind i foreningen. Dermed er du faktisk med til at hjælpe en, du holder af. Derfor kan du blive medlem som hovedpineven.

Følg os på Facebook

Bliv medlem og få alle fordelene

  • Gratis patientrådgivning
  • Gratis Horton-maske
  • Gratis Hovedpinepas
  • Mulighed for psykologhjælp
  • Mulighed for en bisidderordning
  • Mulighed for rådgivning på din arbejdsplads eller dit uddannelsessted
  • Støt forskningen i hovedpinesygdomme
  • Modtag medlemsbladet Hovedsmerten to til tre gange årligt
  • Modtag gratis foldere
  • Kom til medlemsmøder og deltag i foreningens mange andre aktiviteter
Danmarks Patientforening for Hovedpineramte
Sdr. Stationsvej 28A th
4200 Slagelse
Tlf. 23 24 26 43
Mail:
Telefontid:
Tirsdag fra 9-12
Onsdag fra 12-14
Christian Hansen, SekretariatslederChristian Hansen
Sekretariatsleder

Sofie Kristiansen, SekretariatsmedarbejderSofie Kristiansen
Sekretariatsmedarbejder