Hovedpine ved medicinoverforbrug (MOH)

Hvis man har mange migræneanfald, kronisk eller hyppig spændingshovedpine og tager for meget smertestillende medicin, risikerer man at få medicinoverforbrugshovedpine MOH. Langt de fleste tilfælde (ca. 150.000 i Danmark) indtræffer, fordi man gradvist kommer til at øge anfaldsbehandlingen og på et tidspunkt når op på tablet/medicinbehandling over 15 dage hver måned (8-10 dage kan hos nogle være nok til at udløse MOH). I takt med at man tager mere og mere, virker anfaldsmedicinen dårligere og dårligere, og man får adskillige symptomer mellem anfaldene: træthed, utilpashed, diffus hovedpine og ømhed i kroppen. Dette fører til, at mange tager endnu mere medicin. Hermed er den onde cirkel i gang, og det forhøjede medicinforbrug kan altså i sig selv fremprovokere hovedpineanfald.

MOH kan også opstå, hvis man øger anden smertestillende behandling for f.eks. rygsmerter eller knæsmerter og i forvejen har hyppig migræne/hovedpine. Problemet har i de senere år været stigende også hos børn og unge. En nylig undersøgelse viste således, at 70 % af alle børn, der er indlagt på en hovedpineafdeling i Danmark, havde MOH oveni deres primære hovedpinesygdom. 

Behandling af MOH

Hvis man skal af med sin medicinoverforbrugshovedpine, skal man stoppe indtaget af smertestillende medicin. Hvis man standser fra den ene dag til den anden, kan man imidlertid få både hjertebanken, søvnbesvær, lavt blodtryk, kvalme og rastløshed. Det er derfor altid fornuftigt at kontakte sin egen læge, inden man påbegynder en nedtrapning, dels for at drøfte eventuelle bivirkninger, dels for at få lægens hjælp og eventuelt til neurolog. Nogle kan dog klare det selv, men det kan være mindst lige så vabsjekugt som at holde op med at ryge. I sværere tilfælde kan der være behov for indlæggelse og støttemedicin, hvilket er en specialistopgave. Når man har holdt pause i 8-10 uger, er hjernens receptorsystemer stort set blevet normaliserede. Herefter kan smertestillende/hovedpinemedicin som regel gradvist indtages igen – men nu med langt større forsigtighed.

Danmarks Patientforening for Hovedpineramte opfordrer generelt til, at man holder nøje regnskab med, hvor meget medicin man indtager, og hvor mange dage om måneden. Hertil kan du benytte et hovedpineskema, som kan downloades herunder.

 

Hvilken type hovedpine har jeg?
Få alle fordelene som medlem
Er du pårørende?
Download et hovedpineskema

Er du pårørende til en hovedpineramt?

Så er Danmarks Patientforening for Hovedpineramte også til for dig. Vi støtter ikke kun patienterne, men også de nærmeste – bl.a. gennem rådgivning af de enkelte familier. Hvis vi fortsat skal kunne udvikle nye tilbud, er det vigtigt, at du som pårørende melder dig ind i foreningen. Dermed er du faktisk med til at hjælpe en, du holder af. Derfor kan du blive medlem som hovedpineven.

Følg os på Facebook og Instagram

Bliv medlem og få alle fordelene

  • Gratis patientrådgivning
  • Gratis Horton-maske
  • Gratis Hovedpinepas
  • Mulighed for psykologhjælp
  • Mulighed for en bisidderordning
  • Mulighed for rådgivning på din arbejdsplads eller dit uddannelsessted
  • Støt forskningen i hovedpinesygdomme
  • Modtag medlemsbladet Hovedsmerten to til tre gange årligt
  • Modtag gratis foldere
  • Kom til medlemsmøder og deltag i foreningens mange andre aktiviteter
Danmarks Patientforening for Hovedpineramte
Sdr. Stationsvej 28A th
4200 Slagelse
Tlf. 23 24 26 43
Mail:
Telefontid:
Tirsdag kl. 09-13
Onsdag kl. 10-14
Fredag  kl. 09-11
Christian Hansen, SekretariatslederChristian Hansen
Sekretariatsleder

Malina Pjettursson, SekretariatsmedarbejderMalina Pjettursson
Sekretariatsmedarbejder