Få alle fordelene!
Som medlem af Danmarks Patientforening for Hovedpineramte
får du adgang til gratis patientrådgivning, bisidderordning,
mulighed for psykologhjælp og meget mere.

IIH, Idiopatisk Intrakraniel Hypertension

Generelt

IIH, Idiopatisk Intrakraniel Hypertension (tidligere kaldet Benign Intrakraniel Hypertension), er en tilstand med forhøjet tryk inde i hjernens væskerum, hvor også synsnerverne kan være hævede (papil ødem).

Hvordan konstateres IHH?

Det konstateres under en lægelig under-søgelse hos neurolog eller øjenlæge, og ofte er der behov for at lave en MR-scanning af hjernen og også gerne en undersøgelse af trykket i væskerummet, hvor man sætter en trykmåler på, under udførelse af såkaldt lumbalpunktur.

Behandling 

Det er vigtigt, at man udelukker andre årsager til tilstanden. IIH skal behandles hos hovedpinespecialist fra starten, og det er vigtigt, at man hurtigt kommer i behandling hos specialisten. Der kan være tale om vægttab, medicinsk behandling og i sjældne tilfælde neurokirurgisk behandling.

Baggrundsviden

Hvis man har IIH, vil det ofte lindre hovedpinen betydeligt, når der under lumbalpunkturen udtømmes få milliliter væske (cerebrospinalvæske, CSF). Symptomerne kan være øresusen med pulsfornemmelse, synsforstyrrelser, typisk i form af sløret syn eller forbigående synsfeltsdefekter, samt at man eventuelt ser dobbelt. Der er ofte en intens hovedpine, som typisk sidder bag øjet, fortil i panden. Hovedpinen kan forværres, når man bevæger sig fra liggende til stående stilling og ved foroverbøjning, hoste og fysisk aktivitet. Nogle oplever hovedpinen som værst om morgenen. IIH ses langt hyppi-gere hos kvinder (unge/yngre) end hos mænd, og der er sammenhæng mellem betydelig overvægt (BMI>30) og udvikling af IIH. IIH kan også ses i barnealderen.

Hvilken type hovedpine har jeg?
Få alle fordelene som medlem
Er du pårørende?
Download et hovedpineskema

Er du pårørende til en hovedpineramt?

Så er Danmarks Patientforening for Hovedpineramte også til for dig. Vi støtter ikke kun patienterne, men også de nærmeste – bl.a. gennem rådgivning af de enkelte familier. Hvis vi fortsat skal kunne udvikle nye tilbud, er det vigtigt, at du som pårørende melder dig ind i foreningen. Dermed er du faktisk med til at hjælpe en, du holder af. Derfor kan du blive medlem som hovedpineven.

Følg os på Facebook

Bliv medlem og få alle fordelene

  • Gratis patientrådgivning
  • Gratis Horton-maske
  • Gratis Hovedpinepas
  • Mulighed for psykologhjælp
  • Mulighed for en bisidderordning
  • Mulighed for rådgivning på din arbejdsplads eller dit uddannelsessted
  • Støt forskningen i hovedpinesygdomme
  • Modtag medlemsbladet Hovedsmerten to til tre gange årligt
  • Modtag gratis foldere
  • Kom til medlemsmøder og deltag i foreningens mange andre aktiviteter
Danmarks Patientforening for Hovedpineramte
Sdr. Stationsvej 28A th
4200 Slagelse
Tlf. 23 24 26 43
Mail:
Telefontid:
Tirsdag fra 9-12
Onsdag fra 12-14
Christian Hansen, SekretariatslederChristian Hansen
Sekretariatsleder

Sofie Kristiansen, SekretariatsmedarbejderSofie Kristiansen
Sekretariatsmedarbejder