Idiopatisk Intrakraniel Hypertension (IHH)

Idiopatisk Intrakraniel Hypertension (IIH, tidligere kaldet Benign Intrakraniel Hypertension) er en tilstand med forhøjet tryk i hjernens væskerum, hvor også synsnerverne kan være hævede (papil ødem). Symptomerne kan være øresusen med pulsfornemmelse samt synsforstyrrelser, typisk i form af sløret syn eller forbigående synsfeltdefekter og eventuelt dobbeltsyn. Hyppigt ledsages de af en intens hovedpine, der typisk sidder bag øjet og fortil i panden. Smerterne kan forværres, når man bevæger sig fra liggende til stående stilling og ved foroverbøjning, hoste og fysisk aktivitet. Nogle oplever hovedpinen som værst om morgenen. IIH ses langt oftere hos især unge/yngre kvinder end hos mænd, og der er sammenhæng mellem en betydelig overvægt (et BMI over 30) og udvikling af IIH. IIH kan desuden forekomme i barnealderen.

Hvordan konstateres IHH?

IIH konstateres ved en undersøgelse hos neurolog eller øjenlæge. Ofte er det nødvendigt med en MR-scanning af hjernen samt gerne en undersøgelse af trykket i væskerummet, hvor man benytter en trykmåler under udførelse af såkaldt lumbalpunktur.

Behandling

Så snart man kan udelukke andre årsager til tilstanden, skal IIH hurtigst muligt behandles hos en hovedpinespecialist. Behandlingen kan være såvel medicinsk som neurokirurgisk og eventuelt også omfatte vægttab. Hovedsmerterne lindres ofte betydeligt, når der under lumbalpunkturen udtømmes få milliliter væske (cerebrospinalvæske, CSF)..

Hvilken type hovedpine har jeg?
Få alle fordelene som medlem
Er du pårørende?
Download et hovedpineskema

Er du pårørende til en hovedpineramt?

Så er Danmarks Patientforening for Hovedpineramte også til for dig. Vi støtter ikke kun patienterne, men også de nærmeste – bl.a. gennem rådgivning af de enkelte familier. Hvis vi fortsat skal kunne udvikle nye tilbud, er det vigtigt, at du som pårørende melder dig ind i foreningen. Dermed er du faktisk med til at hjælpe en, du holder af. Derfor kan du blive medlem som hovedpineven.

Følg os på Facebook og Instagram

Bliv medlem og få alle fordelene

  • Gratis patientrådgivning
  • Gratis Horton-maske
  • Gratis Hovedpinepas
  • Mulighed for psykologhjælp
  • Mulighed for en bisidderordning
  • Mulighed for rådgivning på din arbejdsplads eller dit uddannelsessted
  • Støt forskningen i hovedpinesygdomme
  • Modtag medlemsbladet Hovedsmerten to til tre gange årligt
  • Modtag gratis foldere
  • Kom til medlemsmøder og deltag i foreningens mange andre aktiviteter
Danmarks Patientforening for Hovedpineramte
Sdr. Stationsvej 28A th
4200 Slagelse
Tlf. 23 24 26 43
Mail:
Telefontid:
Tirsdag kl. 09-13
Onsdag kl. 10-14
Fredag  kl. 09-11
Christian Hansen, SekretariatslederChristian Hansen
Sekretariatsleder

Malina Pjettursson, SekretariatsmedarbejderMalina Pjettursson
Sekretariatsmedarbejder